Hallo Herr Dr. Costa,
ich habe noch eine Frage bezüglich dem Verzehr von Sushis in Japan. Mein Frauenarzt hat mir heute davon abgeraten, wegen der Listeriengefahr. Was halten Sie davon? Besteht auch eine Gefahr mit Würmern infiziert zu werden?
Vielen Dank für die Antwort.
von
Dalla88
am 20.09.2016, 21:10
Antwort auf:
Sushi in Japan
Es gibt eine sehr gute wissenschaftliche Übersichtsarbeit, die vor einigen Jahren in einer amerikanischen Fachzeitschrift genau zu diesem Thema veröffentlicht wurde. Die Gefahr einer Listeriose wird darin nicht erwähnt, aber es besteht schon eine Infektionsgefahr mit Würmern/Parasiten, die in manchen Gegenden Japans vermehrt vorkommen. Vor allem in ländlichen Gegenden Japans und auch dort, wo die Fische im Süßwasser gezüchtet werden. In guten (und entsprechend teuren...) Lokalen in den großen Städten werden die Hygienemaßnahmen und die offiziellen Vorgaben eingehalten und dort ist die Infektionsgefahr vernachlässigbar.
Die wichtigsten Voraussetzungen sind, wie die Sushi - Zutaten gelagert werden und woher der Fisch stammt. Beim Frischfang aus dem Ozean gibt es keine Probleme.
Weiter unten habe ich die Schlussfolgerungen der Autoren kopiert - vielleicht nützt Ihnen diese Info.
"Sushi Delights and Parasites: The Risk of Fishborne and Foodborne Parasitic Zoonoses in Asia"
Yukifumi Nawa, Christoph Hatz, and Johannes Blum. Aus: Clinical Infectious Diseases, 2005, Seite 1297
Sushi and sashimi prepared from expensive marine fish harbor a low risk of infection with zoonotic parasites. In particular, the US Food and Drug Administration recommends preserving fish for raw consumption by storing it at less than -35°C for 15 h or at less than -20°C for 7 days. Similarly, according to the European Union–Hazard Analysis and Critical Control Points, marine fish for raw consumption should be frozen at less than -20°C for more than 24 h. Therefore, sushi and sashimi served in sushi bars and Japanese restaurants in those areas are safe. The risk of infection by eating sushi and sashimi is higher in countries where such legal regulations have not been implemented.
More attention is necessary regarding local ethnic dishes prepared from local freshwater or brackish-water fish and wild animal meats, which are consumed as sashimi or some other special dishes, following a belief that consuming them will result in mysterious tonic effects. They serve as intermediate or reservoir hosts for various zoonotic parasites, which are not common in Western countries. Taking fishborne and other foodborne parasites into consideration, zoonotic parasites cause an unacceptable burden of morbidity and mortality and lead to serious damage in aquaculture, which is a valuable source of food and employment in developing countries [50].
Travelers and physicians in Western countries should be informed about the risk and possible symptoms of such infections caused by eating ethnic dishes. The majority of human cases of fishborne or other foodborne parasitic infections can, generally, be easily be treated by anthelmintic drugs after an accurate and early diagnosis has been established.
von
Prof. Dr. med. Serban-Dan Costa
am 23.09.2016